E s t e r i i

Under livets himmel i Tornedalen

Det ryker över Tornedalen

Kategori: Allmänt

Då var det dags, det ryker överallt nu. Utebastun har vaknat ur sitt korta vinteride, vissa gick inte ens i ide. Tornedalen och utebastu, går det att leva utan den? Frågar ni mig, så nej. Man kan bada varje kväll i månader, alla årstider, lusten tar aldrig slut och inte ens huvudvärk stoppar..... Man sitter där på laven ensam, eller med sällskap, och ångar på tills det svider i skinnet, sen går man ut i det fria och svalkar sig. In igen, och mera ånga. Ut igen, kanske springa ut barfota i gräset, eller doppa sig i snön. Sen tvagar man sig. Ute eller inne. Esterii gillar att tvätta sig ute, med himlen som tak. Naken med rumpan i vädret, står hon där i midnattsolens sken, under stjärnorna eller till och med under norrskenet. Hon skrubbar av sig till doften av äkta finsk tvål och känner sig så ren efteråt, inte ens den modernaste duschen, med tusen "nymodigheter", kan ge henne den känslan. 
Att slutligen, som bonus ha möjligheten att sätta sig framför en öppen eld
och bara låta kroppen ånga av sig, det är livet det. Sanna mina ord..//Esterii


 P.S Detta är min korta beskrivning av att bada utebastu, det finns mycket att tillägga, och många fler varianter (basturuska, saavi, dryck, osv) D.S

Hjälp, skägget växer!

Kategori: Allmänt

Förlåt, men jag måste få skriva om mitt skägg igen. Jag har varit till en "hudexpert" eller vad det nu heter, vi springer ju inte så ofta på skönhetssalonger här i skogen så inte lätt att veta korrekt namn. Hon ska i alla fall försöka plocka bort det där håret som är lite i vägen för mig. Alltså muschen och skägget. Inte säkert allt försvinner, men lite i alla fall. Jag gör det för att mina döttrar ska slippa komma och raka skägget av morsan sin den dagen jag blir gammal och skruttig . Men också för att jag är fåfäng och för att jag inte vill att folk ska peka och skratta över den småfeta gumman med både skägg och musch. Jag har humor, men just nu stör skägget mig extra mycket, anledningen till det är, att om hudexperten ska kunna vaxa bort skägget, måste jag nu låta det växa fritt i 2 hela vekor !! Ilandsproblem ja visst, men det är en konstigt känsla när skägget växer ut som kvinna.. Tänk er själv, att ni sitter och kliar er i skägget,  vilket familjen med ett flin påpekar att jag gör hela tiden....

Nej, på med ett plåstrer på hakan en stund, och det är ok, ni får le åt det hela, bara för att ni orkade lyssna.

Tornedalens kvinnor är ju starka, men skäggiga?  // Esterii 

Får jag skoja om det?

Kategori: Allmänt

O du milde tid,  klockan blev är efter midnatt innan jag kom hem från en dag med företagsamma kvinnor i Tornedalen. Vilja, våga och lite kyllä se kannate, är nog en bra början till att bli entreprenör. Och till dig som är sugen, det är aldrig försent för att bli sin egen, om man bara vill..
Esterii som inte vet om hon vill bli egen,  eller har hittat sin affärsidé ännu, stod istället på kvällen åter bakom mikrofon för att "apa" sig. Gick inte så bra igår, men hon drog några upplevda ”gyn skämt” och försökte i alla fall. Oj oj, nog är den där Esterii lite höppö (tokig) emellanåt, och hon som säger att hon är kristen, får hon verkligen skoja om allt? Tydligen, för hon gör det, men bara om nästan allt, på både hög och låg nivå.  Esterii tycker humor är viktigt, och om någon har lust att skratta år hennens skämt, så är det väl också gott för männsikan, eller? 

Om ni inte varit på Kaffila Cafe i Övertorneå, så gå dit  eller boka möten dit.
Där erbjuds riktigt mysig miljö , gott fika, god mat och en sprudlande kvinna som driver det.

Jag berättar om gynupplevelserna en annan gång // Esterii